Általában az olajok kevés kockázatot jelentenek megfelelő használat esetén

Általában az olajok kevés kockázatot jelentenek megfelelő használat esetén

A hidegterápia fő előnyei a gyulladás, duzzanat és fájdalom csökkentése, valamint az ízületi gyulladás okozta ízületi fájdalom átmeneti enyhítése.

A hőterápiához hasonlóan a hidegterápiának is több formája van. A közvetlenül a fájó ízületre helyezhető hidegpakolások mindent tartalmaznak, kezdve a szokásos cikkektől – a fagyasztott borsó zacskóitól vagy a gyógyszertárban található gélcsomagolásoktól – egészen a teljes hűtőrendszerekig, hűtőpárnákig és bizonyos testrészekhez, például a térdekhez kialakított eszközökig. és vissza.

Egy másik egyszerű módszer az ízületek hűtésére a kádban való hidegvíz áztatás – csak ne hagyja, hogy a víz annyira lehűljön, hogy lehűljön. Vannak továbbá széles körben elérhető, vény nélkül kapható hidegspray-k és kenőcsök, például a Biofreeze és a CryoDerm, amelyek az idegek elzsibbadásával enyhítik a gyulladást.

Egy figyelmeztetés: Ha Raynaud-szindrómában szenved, amely állapot, amikor a kéz- vagy lábujjakban a kis vérerek összehúzódnak a hideg hatására, valószínűleg nem szabad hidegterápiát alkalmaznia az érintett testrészen. Természetesen mindig konzultáljon orvosával vagy fizikoterapeutájával, mielőtt a rheumatoid arthritis meleg- vagy hidegterápiáját kipróbálná.

Tippek az RA hőterápia használatához

Használjon biztonságos hőforrásokat, beleértve a forró törölközőket, pezsgőfürdőket, zuhanyzókat vagy fürdőket, melegvizes palackokat, mikrohullámú sütőben használható melegítőpárnákat és elektromos fűtőbetéteket. Az égési sérülések elkerülése érdekében ne használjon túl hosszú ideig hőt (kövesse a gyártó útmutatásait). Ha melegítőpárnát vagy melegvizes palackot használ, először helyezzen egy törülközőt vagy rongyot a bőrére, hogy elkerülje a közvetlen érintkezést a hőforrással. Ügyeljen arra, hogy melegítés közben gyakran ellenőrizze, hogy bőre nem piros-e, és távolítsa el a hőforrást, ha bőrpír jelentkezik. A paraffinfürdő használatakor kövesse a gyártó utasításait.

Tippek az RA hidegterápia használatához

Használjon egy zacskó fagyasztott borsót, tekerje be a jeget egy vékony törülközőbe, vagy használjon kereskedelemben kapható hideggél csomagokat a hidegterápiához. Kerülje a jég vagy a hideg pakolások közvetlenül a bőrre való felhordását – használjon törülközőt vagy rongyot a hideg eszköz és a bőr közé. A fagyás elkerülése érdekében ne alkalmazza egyszerre 15 percnél tovább hidegen. Hagyja, hogy bőre visszatérjen a normál hőmérsékletre és színre, mielőtt ismét hidegen használná.

Ha ezen meleg vagy hideg módszerek valamelyikét használja, és nem hoz enyhülést, vagy úgy tűnik, hogy súlyosbítja a rheumatoid arthritis tüneteit, forduljon orvosához.

Csak hogy tudd, az Everyday Health jutalékot kereshet a cikkben szereplő vásárlási linkeken.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Jennifer Geddes további jelentése

Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Rheumatoid Arthritis hírlevelünkre!

A legújabb a rheumatoid arthritisben

Okos egészség: Kipróbáltam a VibraCool kriovibrációt a rheumatoid arthritisemre – és mi történt

Írta: Cheryl Crow 2021. április 12

Egy hangosan nevető szerző egy halálosan komoly témával foglalkozik: Küzdelem az egészségbiztosítási fedezetért

Néha arra gondolok, hogy a halálomat akarja… És én azért vagyok itt, hogy éljek. És úgy tűnik, ezek a dolgok néha kizárják egymást. – Jenny Lawson, a Brokenből (…

Írta: Beth Levine 2021. április 6

A gyulladás hozzájárulhat a reumás betegségben szenvedők rosszabb hosszú távú túlélési arányához

A tanulmány szerint a pikkelysömörben, lupuszban és RA-ban szenvedő fiatal felnőtteknél nagyobb a szívinfarktusos halálozás kockázata.

Becky Upham 2021. április 5

Intelligens egészség: Kipróbáltam a Virtual Reality Telehealth szolgáltatást krónikus ízületi gyulladásos fájdalomra – és mi történt

Írta: Cheryl Crow 2021. március 2

8 dolog, amit a rheumatoid arthritisben szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 vakcinákról

Tudjon meg többet a COVID-19 oltás biztonságosságáról, hatékonyságáról és fontosságáról, ha Ön vagy szerettei rheumatoid arthritisben szenvednek.

Írta: Meryl Davids Landau 2021. február 8

Rheumatoid arthritise rosszabb, mint gondolná?

Ne vessen el olyan gyorsan a tüneteit, mint “normális”. ” Figyeljen ezekre a jelekre, amelyek miatt fel kell hívnia orvosát.

Írta: Brian P. Dunleavy 2021. február 4

A 7 legjobb tevékenységi alkalmazás rheumatoid arthritisben szenvedők számára

Próbálja ki ezeket az aktivitáskövetőket, ha az ízületi gyulladás akadályozza az edzést.

Írta: Michael Dolan 2021. január 7

6 módszer, hogy a legtöbbet hozza ki a reumatológusnál tett távorvoslási látogatásából

A COVID-19 világjárvány következtében az RA kezelésére irányuló távegészségügyi látogatások gyakoribbá váltak, mint valaha. Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy nanovein hatása a legtöbbet hozza ki virtuális látogatásából.

Írta: Erica Patino 2020. november 17

Új gyógyszeres kezelési irányelvek a rheumatoid arthritis kezelésére, előnézet

Az American College of Rheumatology szakértői új pillantást vettek a kutatásra, és előzetesen a legjobb RA gyógyszeres kezeléseket ajánlják.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. november 10

7 tipp, hogyan maradj aktív otthon RA-val

Több időt tölt otthon, mint valaha, de a testmozgás továbbra is kulcsfontosságú – különösen RA esetén. Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy felrázza edzési rutinját vagy elkezdje. . .

Írta: Erica Patino 2020. október 22"

A megfázástól a stresszig mindenre gyógyírként emlegették, de segíthetnek-e az illóolajok a rák ellen?

iStock

Ha rákot diagnosztizáltak, érdemes lehet alternatív módszereket felfedezni a tünetek enyhítésére vagy állapotának javítására. Ha igen, jó társaságban lennél. A kutatások azt sugallják, hogy a rák miatt kezelt emberek 60 százaléka kiegészítő terápiákat alkalmaz az ellátás kiegészítésére – jegyzi meg a Memorial Sloan Kettering Cancer Center.  

Az egyik egyre népszerűbb kiegészítő terápia az illóolajok. Az Associate of Community Cancer Centers által 2018. szeptember–októberben közzétett tanulmány szerint az olajokkal kapcsolatos kutatások többsége rámutat az olajokkal kapcsolatos támogató terápiaként betöltött szerepükre a rákkezelésben olyan tünetek esetén, mint az émelygés, hányás, fájdalom és álmatlanság.

Néha, különösen a kifejezetten a rákkezeléssel foglalkozó kórházakban, az integratív orvoslás szakértői, például aromaterapeuták állnak rendelkezésre, hogy segítsenek kiválasztani azokat az olajokat, amelyeket érdemes kipróbálni. Ha nem, akkor önállóan konzultálhat egy aromaterapeutával, hogy segítsen megérteni, hogyan kell a különböző olajokat használni, jegyzi meg a Cancer Research UK.

Bár az illóolajok bizonyos előnyökkel járhatnak a rákos betegek számára, számos tényezőt figyelembe kell venni, mielőtt kipróbálnák őket.

Kapcsolódó: 8 kiegészítő terápia a kemoterápiához

Mik azok az illóolajok – és melyeket használnak leggyakrabban?

Az illóolajok virágok, gyökerek, levelek, szárak, magvak, gyanta, kéreg vagy gyümölcshéjak koncentrált kivonata. Több mint 400 illóolaj kapható, és a legtöbb egészséges élelmiszerboltban megvásárolhatók.

Úgy gondolják, hogy az olajok úgy fejtik ki hatásukat, hogy felszívódnak a szervezet szöveteibe helyi alkalmazással, belélegzéssel vagy bizonyos esetekben fogyasztással.

A rák támogató kezelésében használt legnépszerűbb illóolajok közül néhány:

RozmaringLevendula KamillaEukaliptusz Borsmenta Jázmin Citrom majoránnaYlang ylang Geránium Gyömbér Tömjén

Kapcsolódó: A legjobb természetes és illóolajok az ekcémára hajlamos bőr megnyugtatására

Az illóolajok kezelhetik a rákot?

A mai napig nincs olyan tudományos tanulmány, amely kimutatná, hogy az aromaterápia képes gyógyítani vagy megelőzni a rákot.

Az ígéretes eredményeket mutató kutatások többségét in vitro végezték, ami azt jelenti, hogy az illóolajról kiderült, hogy egy Petri-csészében lévő rákos sejtekre hat.

Például az Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine című folyóiratban 2015 októberében közzétett tanulmány eredményei azt sugallták, hogy a mellráksejtek növekedése leállhat és elpusztulhat, ha tömjénolajjal érintkeznek.

Az Evidence-Based Complementary Alternative Medicine folyóiratban 2018-ban megjelent cikkben a tudósok az illóolajok szerepét vizsgálták különböző laboratóriumi vizsgálatokban. Az áttekintés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy „bár ez a rákkutatás viszonylag új és feltörekvő területe, az illóolajok és összetevőik azon képessége, hogy ilyen sokrétű rákellenes hatást fejtsenek ki azáltal, hogy különféle és sejtes mechanizmusokra hatnak. ”

Bár ezek a korlátozott számú tanulmányok biztató adatokkal szolgálhatnak, fontos megjegyezni, hogy a laboratóriumi eredmények nem feltétlenül jelentenek előnyt az emberek számára – jegyzi meg a Tisserand Institute. “Néhány illóolajnak rákellenes hatása lehet a rákos sejteken végzett laboratóriumi vizsgálatok szerint, de nem láttam olyan tanulmányt, amely az illóolajok rákellenes hatását vizsgálta volna emberekben” – mondja David Kiefer, MD, a Integratív Egészségügyi Klinika és klinikai adjunktus a Madison-i Wisconsini Egyetem Családgyógyászati ​​és Közösségi Egészségügyi Tanszékén.

Kapcsolódó: 5 módszer az életminőség javítására a prosztatarák kezelése során

Kutatás a támogató gondozáshoz szükséges olajokról

A rák illóolajaival kapcsolatos humán tanulmányok többsége az életminőség, a szorongás, a tünetek és a kezelés mellékhatásainak javítására összpontosít.

„Van néhány kutatás arra vonatkozóan, hogy az aromaterápia jótékony hatású hányinger, hányás és álmatlanság esetén” – mondja Dr. Kiefer. „Más tanulmányok illóolaj-keverékek bőrön történő alkalmazását vizsgálták a rákkezelések következtében fellépő bőrreakciók kezelésére. ”

A Palliative Medicine folyóiratban közzétett randomizált, kontrollos vizsgálatban a kutatók 103 rákos betegen hasonlították össze a standard masszázs és az aromaterápiás masszázs hatásait. A római kamilla illóolajjal végzett aromaterápiás masszázsban részesülők statisztikailag szignifikánsan csökkentették a szorongást és javultak a tünetek. Ezzel szemben a csak masszírozó csoportban némi javulás mutatkozott, de ezek nem voltak statisztikailag szignifikánsak a National Cancer Institute szerint.

A Complementary Therapies in Medicine című folyóiratban 2015 júniusában megjelent tanulmány a belélegzett gyömbér illóolaj hatásait vizsgálta olyan mellrákos nőknél, akiknél kemoterápia okozta hányinger és hányás jelentkezett. Az eredmények azt mutatták, hogy az aromaterápia nem eredményezett statisztikailag szignifikáns csökkenést a hányinger és a hányás tekintetében.

Egy másik, a Palliative Medicine-ben megjelent kísérletben a rákos betegek, akik hat aromaterápiás kezelést végeztek, jelentős javulást jelentettek a szorongás és a depresszió tekintetében.

Más tanulmányok azonban nem mutatták ki az aromaterápia előnyeit. További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy ez a megközelítés mennyire hatékonyan segíti a rákos betegeket az általuk tapasztalt tünetek kezelésében.

Biztonságosak az illóolajok?

Az illóolajok általában biztonságosak, ha rákosodnak, de mellékhatásokat is okozhatnak.

“Például a kisgyermekek légzési problémákat okozhatnak bizonyos illóolajokkal végzett aromaterápia során” – mondja Kiefer. „Az aromaterápia ronthatja egyesek légzését, például ha asztmája van. ”

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Bőrreakció vagy allergiás reakció Fokozott napérzékenység (ha napozás előtt alkalmazzák) Kellemetlen szag

Mielőtt bármilyen illóolajat használna, konzultáljon gyógynövényszakértővel vagy egészségügyi szolgáltatóval, különösen, ha terhes, szoptat vagy egyéb egészségügyi problémái vannak.

“Bizonyos egészségügyi állapotú és életkorú emberek, például kisgyermekek, egyáltalán nem használhatnak illóolajokat, ezért fontos, hogy használat előtt konzultáljon valakivel erről” – mondja Kiefer.

Hogyan használjuk az illóolajokat a rák kezelésére?

Az illóolajok erősen koncentráltak, ezért mindig hígítsa fel őket, mielőtt a bőrére kenné. A BreastCancer szerint az olajokat gyakran hígítják „hordozó” olajjal, amely magvakból, diófélékből vagy fákból feldolgozott olaj, amely elősegíti az illóolaj eloszlatását a bőr nagyobb területére. org.

Mielőtt illóolajat kenne a bőrére, végezzen tesztet egy kis területen, és várjon 24 órát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs reakciója. Ha a bőr kipirosodik vagy megduzzad, ne használja újra az olajat.

Az aromaterápia használatának egyéb módjai a következők:

Helyezzen néhány csepp illóolajat egy olajégetőbe vagy diffúzorba. Tegyen 10-15 csepp olajat egy 4 uncia permetezőpalackba. Rázza fel és permetezze körbe a szobában. Tegyen 5-10 csepp illóolajat a fürdőbe fürdőzselével vagy sóval (mivel az olaj és a víz nem keveredik). Cseppentsen 2-4 csepp illóolajat egy zsebkendőre vagy ruhára, és tartsa az orránál. Vegyünk két-három mély lélegzetet az orrán keresztül, miközben csukjuk be a szemünket, hogy elkerüljük az irritációt.

Fontos tudni, hogy egyes illóolajok lenyeléskor mérgezőek, ezért nem szabad megkóstolni vagy a száj közelébe tenni.

A lényeg a rák elleni illóolajokról

A lényeg az, hogy további kutatásokat kell végezni annak kiderítésére, hogy az illóolajok jogos kezelési lehetőséget jelentenek-e a rák és annak tünetei esetén.

Általában az olajok kevés kockázatot jelentenek megfelelő használat esetén. Ezenkívül viszonylag egyszerű és olcsó módja annak, hogy kiegészítse a kezelést.

„Aromaterápiaként hasznosak lehetnek olyan emberek számára, akiknek hányingerük, hányásuk vagy álmatlanságuk van; vagy lokálisan bizonyos típusú rákkezelésekből származó bőrproblémák esetén, de valószínűleg nincs túl nagy szerepük ezen túl” – összegzi Kiefer. „Az embereknek folytatniuk kell a szokásos ápolást, és soha nem cserélniük kell illóolajokkal. ”

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

A legújabb a rákban

Rákhírek a 2021-es virtuális AACR éves találkozóról: Célzott terápia és immunterápia áll a középpontban

A célzott terápia és az immunterápia javulást mutatott a tüdőrák, a limfóma és a melanoma esetében.

Írta: Miriam Davis, PhDA, 2021. április 22

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 márciusában

A szív egészséges étrendje véd a rák ellen, az akupunktúra a rák utáni izom-csontrendszeri fájdalmakra hat, és 2021 márciusától további rákkal kapcsolatos hírek.

Írta: Liz Scherer 2021. április 12

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 februárjában

A nők mellrákja megelőzi a tüdőrákot, mint a leggyakoribb rákbetegséget világszerte, kapcsolat az éjszakai kültéri világítás és a pajzsmirigyrák, valamint több rák között. . .

Írta: Liz Scherer 2021. február 24

A COVID-19 elleni védőoltások és a rák: amit tudnod kell

Biztonságos? Lesz reakciód? Antitestek képződnek, ha immunszupprimált? Megvannak a válaszok.

Írta: Liz Scherer 2021. február 19

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 januárjában

A kávé segíthet megelőzni a prosztatarákot, a mellrákban szenvedő férfiak szívkockázatát, és 2021 januárjától még több rákkal kapcsolatos hír.

Liz Scherer 2021. február 3

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2020 decemberében

Nézze meg és várjon, mint lehetőség egyes pajzsmirigyrákok esetén, egy lehetséges új megközelítés az AML-ben szenvedő betegek számára, és 2020 decemberétől további rákkal kapcsolatos hírek. .

Szerző: Shari Roan 2021. január 22

A rák öregíti a szívet, állapítja meg egy CDC-tanulmány

A rákot túlélők tovább élnek, mint valaha, de számos egészségügyi kockázattal kell szembenézniük, beleértve a szívszövődményeket is.

Írta: Ashley Welch 2021. január 21

A San Antonio Breast Cancer Symposium 2. napja: A fájdalomcsillapítóktól és nyugtatóktól való függőség a vártnál gyakoribb a mellrák műtét után

Vérvizsgálat, amely segíthet előre jelezni a betegség lefolyását; kezelés utáni terhesség; és a gyógyszerfüggőség a SABCS 2020 kiemelt témája.

Szerző: Shari Roan 2020. december 14

Kevesebb kezelés jó lehet egyes emlőrákos posztmenopauzás nők számára, és más hírek a San Antonio Breast Cancer Symposium 2020-ról

Sok orvos figyelmen kívül hagyja a sugárzás mellékhatásait, a Verzenio segít megelőzni a visszaeséseket, és a SABCS éves ülésén még sok mást.