Mindent megtesz-e szívbetegsége kezeléséért?

Mindent megtesz-e szívbetegsége kezeléséért?

Íme, mire kell figyelni és hogyan kell kezelni. Becky Upham 2020. július 24

Amit a COVID-19-ről tudnia kell, ha lupusza van

11 GYIK arról, hogy a lupus miért növeli a fertőzések és a COVID-19 súlyosabb szövődményeinek kockázatát, mit kell tudni a hidroxiklorokinról, függetlenül attól, hogy az. . .

Szerző: Sari Harrar 2020. június 23

A tanulmány szerint az időjárás változásai, a környezet valóban hatással lehet a lupusz tüneteire

Az új kutatás szerint az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, az ózonkoncentráció és a szél a szervspecifikus tünetek több fellángolásával jártak együtt. . . .

Írta: Katherine Lee 2019. november 11

5 dolog, amit Selena Gomez lupusz elleni harca megtanított nekünk az autoimmun betegségről

Az énekesnő beszélt az állapot lelki és fizikai mellékhatásairól.

Írta: Moira Lawler 2019. április 29

A korai kutatások azt sugallják, hogy egy rákellenes gyógyszer segíthet a lupuszban szenvedőknek

A CAR T-sejtes terápia sikeres volt bizonyos típusú rákbetegek megsegítésében. Egy nemrégiben egérmodelleken végzett tanulmány szerint ez segíthet. . .

Becky Upham 2019. március 20

Kellie Martin tanácsa lupuszos betegeknek és családjaiknak

2017. november 15-ig

10 tipp a lupusszal való együttélés javításához

Ha ne felejtse el követni ezeket a napi öngondoskodási taktikákat, az segíthet a lupusz tüneteinek jobb kezelésében és a fellángolások megelőzésében.

Írta: Chris Iliades, MD, 2015. május 19

8 dolog, amit a spondylitis ankylopoeticaban szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 vakcinákról

Nincs szükség speciális felkészülésre a COVID-19 elleni védőoltáshoz, ha spondylitis ankylopoetikában szenved.

Írta: Meryl Davids Landau 2021. április 20"

Kellie Martin színésznő a népszerű „ER” című műsorban egy szilvás szereppel felfelé ívelt. De néhány hónappal később húga hirtelen meghalt lupusban. Még csak 19 éves volt. Martin most arra kéri a nőket és családtagjaikat, hogy kérjenek segítséget, ha azt gyanítják, hogy lupus tüneteik lehetnek. Tudjon meg többet a betegségről ebben az exkluzív Lifescript-interjúban Martinnal… Egy szeretett személy elvesztése nehéz, bármilyen körülmények között is. De amikor ez a személy tinédzserkorában meghal, az még nehezebbé teszi a gyászt elviselni. A most 35 éves Kellie Martin egykori tiniszínésznő túl jól ismeri ezt a fájdalmat. Tinédzser nővérét, Heathert lupus miatt veszítette el. A ’90-es évek „Az élet megy tovább” című családi dráma rajongói által kedvelt Kellie éppen az orvostanhallgató Lucy Knight szerepét kötötte ki az „ER”-en, amikor Heather elkapott egy vírust. Olyan tünetei voltak, mint ízületi merevség, erős izomfájdalom, hasi kényelmetlenség, fáradtság és étkezési képtelenség. Az orvosok értetlenül álltak, amikor Heather nyomorúsága fokozódott, mondja Kellie. „Az orvos, aki végül Lupust diagnosztizált Heatherrel, leültette, és azt mondta: „Nem fogom megvizsgálni [vagy] nem nézem meg a tesztjeit. Csak ülj le és beszélj hozzám. “Valóban hallgatott” – emlékszik vissza. Heather halála óta Kellie együttműködik az American Autoimmune Related Diseases Association (AARDA) szervezettel, hogy felhívja a figyelmet a lupus tüneteire. Ebben az exkluzív Lifescript-interjúban elmagyarázza, hogyan hat a stressz az autoimmun betegségekre, és hogyan kell a lupusos betegeknek küzdeniük a megfelelő diagnózisért.

Hogyan diagnosztizálták a nővérét ilyen sokáig? Az autoimmun betegségeket rosszul diagnosztizálják, [mert] a tünetek olyan gyakran múlékonyak és nehezen leírhatók. A nővéremnek valószínűleg évekkel a betegsége előtt voltak tünetei. Eltitkolta előlünk, így mire a teste tényleg bajba került, nagyon-nagyon beteg volt. Más tényezők rontották az állapotát? Akkoriban nagyon feszült volt. Érettségi vizsgákon volt, vírust kapott, és ráadásul még nem diagnosztizáltak lupuszja. A nyolc különböző orvos, akihez elment, vírusként diagnosztizálták, mert ezeket az azonnali tüneteket kezelték. Hogyan segíthetnek magukon a lupusos betegek? A betegeknek nyomon kell követniük tüneteiket. Mindig arra biztatom azokat az embereket, akik úgy gondolják, hogy autoimmun betegségük van, hogy vezessenek napi naplót érzéseikről. Szóval, amikor elmennek az orvoshoz, és aznap valóban jól érzik magukat, van egy kis naplójuk, és azt mondhatják: „De múlt szerdán így éreztem magam. ” Valóban fel kell hatalmazni a megfelelő diagnózis felállításához. Tudja, miért halt meg olyan gyorsan a nővére? Heather állapota akut volt. Ki tudja, másképp alakult-e, ha korábban diagnosztizálják? Próbálok nem sokat gondolkodni ezen, mert egyszerűen nem tudok így élni. Krónikus állapotról van szó? Az autoimmun betegségek folyamatosan lemerítik egészségügyi rendszerünket. Nagyon fontos, hogy kordában tartsuk őket, megfelelő kezelést kapjunk, és végül – remélhetőleg – gyógymódot fejlesszünk ki.

Segített-e kezelni a gyászt, ha a lupusz betegek szószólója lett? A gyászolás legjobb módja az, ha konstruktív vagy, és én is erre törekedtem. Ez nem mindig könnyíti meg. Heather 1998-ban elhunyt, és amikor szeptemberben az Egyesült Nemzetek Szervezetében az prostaline hol kapható autoimmun betegségekről beszéltem, nehezen tudtam kordában tartani az érzelmeimet. Tehát a gyászod még mindig friss? Nem gondolnád, hogy így lesz, de számomra a mai napig az. Ha ez számomra ilyen nyers és személyes, képzeld el, milyen lehet valakinek, aki lupusszal él. Nagyon hálás vagyok, hogy 10 éven át lehetőségem nyílt arra, hogy konstruktívan kezeljem a gyászomat. Helyet ad, ahol elhelyezhetem, ahelyett, hogy csak sajnálnám magam. Hogyan gyógyulsz fel az egyes események után? Visszamegyek a családomhoz, és ránézek a 4 évesemre, Maggie-re. Ő a legörömtelibb ember a bolygón. Szereti az életet, és emlékszem, hogy az élet olyan jó is lehet. Visszatérek az örömhöz, és hálás vagyok minden napomért. Mivel az autoimmun betegségek örökletesek, aggódik a lánya egészsége miatt? Természetesen. Amikor megtudtam, hogy lányom lesz, kicsit megijedtem – az autoimmun betegségek 75%-a nőket érint. Mindig nagyon vigyáztam Maggie egészségére, alvására és ételére. Sokan azt hiszik, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása trend, de ez egy életforma a háztartásunkban.

A nem bioételek fogyasztása összefügg a lupusszal? Azt hiszem, végül rájönnek, hogy a rovarirtó szerek, a hormonok és az ételeinkbe kerülő összes rossz anyag autoimmun betegségeket vált ki. Szóval Maggie az esetek 90%-ában bioétel. És minden este 6:30-kor lefekszik, és 6:30-kor kel. m. Éjjel 12 órát alszik. Aggódsz az oltások miatt? Maggie minden oltását megkapta, mert elképesztően fontosak. Úgy helyeztük el őket, hogy amikor orvoshoz megy, ne kapjon egyszerre négy oltást. Részben csináljuk. Nem akarom semmivel sem bombázni a rendszerét. Mit teszel, hogy megelőzz egy autoimmun betegséget? A lehető legfeszültségmentesebb maradok, mert a stressz óriási kiváltó tényező. De annyi stresszt távolítunk el életünkből, amennyit csak tudunk, ha jól eszünk és alszunk. Mi a kedvenc módszere a stressz csökkentésére?A húgom halála után kezdtem el jógázni, és azóta is velem van. Itt az ideje, hogy megálljak és levegőt vegyek. Szinte minden nap csinálom. Hogyan tartod stresszmentesen Maggie-t? Nem viszem túlzásba vele. Minden nap iskolába jár, aztán ha hazajön, az udvarunkon játszik, és nagyjából ennyi. Megpróbálom elhallgatni a dolgokat neki. Hogyan segítette az embereket a lupuszoktatás iránti elkötelezettségével? Csak egy kicsit felhívom a közvélemény figyelmét azáltal, amit csinálok. Sokan ismerik az „autoimmun betegségek” szavakat, és ismerik a „lupusz” szót is. ”

Szerintem sokan gyorsabban diagnosztizálják, mert a megfelelő kérdéseket tették fel. Itt is én vagyok a megcélzott demográfiai csoport – egy szülőképes korú nő. Tökéletes ember vagyok arra, hogy a korombeli emberekkel beszéljek a lupuszról. Ez az az idő, amikor a nők autoimmun betegségekben szenvednek, vagy amikor [a lupusz] tünetei jelentkeznek. Mit remél, mit ér el a lupus betegek érdekképviselete? A nők kapcsolatba tudnak lépni velem, és talán [ez teszi őket] alkalmasabbá arra, hogy meghallgassák és [gondolkodjanak]: Emlékszem, egy évvel ezelőtt hallottam Kellie Martint egy talkshow-ban az autoimmun betegségekről beszélni. . Meg fogom kérdezni az orvosomat erről. Csak egy magot ültet valakinek a fejébe, hogy amikor szükséges – és remélhetőleg soha nem kell feltennie a kérdést –, [emlékezzen]: Ó, várj egy kicsit. Emlékszem, mondott valamit erről. Mire kell figyelniük a nőknek? Ne féljen attól, ami a sarkon túl van. A félelemben élés mindennél nagyobb stresszt okoz. A nőknek hallgatniuk kell a testükre. Sokszor figyelmen kívül hagyod, hogy milyen jeleket adsz a testednek, különösen, ha dolgozó anya vagy, sok mindennel a tányérodon. Vigyáznunk kell magunkra, és időt kell szánnunk magunkra. Miután lefektette a gyerekeket, fürödjön meg, vagy olvasson könyvet. Szánjon rá időt… álljon meg… kezelje a stresszt, és értékelje azt, amit az élet tartalmasan tartogat számotokra.

Ha többet szeretne megtudni a lupus tüneteiről, olvassa el ezt a cikket, és forduljon orvosához. Női egészség: Mennyit tud? Nőként az egészséggel kapcsolatos aggodalmai ugyanolyan egyediek, mint a teste. Az, ahogyan gondoskodik magáról, óriási hatással van a jövőjére, mindenre hatással van a gyermekvállalási képességétől a szívbetegség kockázatáig. A jó egészséget semmi sem helyettesítheti, és ha elmúlik, gyakran végleg elmúlik. Ne hagyd, hogy elmenjen melletted. Tesztelje okosságát ezzel a női egészségügyi kvízzel.

Iratkozzon fel Rheumatoid Arthritis hírlevelünkre!

A legújabb a Lupusban

12 dolog, amit a lupuszban szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 vakcináról

Mikor lesz elérhető a vakcina a lupuszban szenvedők számára, útmutatás a gyógyszerek beadása előtti késleltetéséhez stb.

Írta: Sari Harrar 2021. április 30

Az új adatok eltéréseket tárnak fel a lupusz arányában, különösen a BIPOC nők esetében

A kutatás azt is jelzi, hogy a lupust a ritka betegségek közé kell sorolni, ez a változás kihat a jobb kutatási erőfeszítésekre.

Írta: Carmen Chai 2021. január 26

Hogyan lehet azonosítani a lupusz kiütést és az állapot egyéb bőrtüneteit

Ez az autoimmun betegség hatással lehet a bőrre, a körmökre és a hajra. Íme, mire kell figyelni és hogyan kell kezelni.

Becky Upham 2020. július 24

Beszélő lupus: A tünetek, szövődmények, tesztek, kezelések és egyebek leírására használt kifejezések szójegyzéke

Útmutató azokhoz a kifejezésekhez, amelyeket ismernie kell ahhoz, hogy megértse, hogyan lehet a legjobban kezelni a lupust és a vele járó feltételeket.

Becky Upham 2020. június 26

Amit a COVID-19-ről tudnia kell, ha lupusza van

11 GYIK arról, hogy a lupus miért növeli a fertőzések és a COVID-19 súlyosabb szövődményeinek kockázatát, mit kell tudni a hidroxiklorokinról, függetlenül attól, hogy az. . .

Szerző: Sari Harrar 2020. június 23

A tanulmány szerint az időjárás változásai, a környezet valóban hatással lehet a lupusz tüneteire

Az új kutatás szerint az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, az ózonkoncentráció és a szél a szervspecifikus tünetek több fellángolásával jártak együtt. . . .

Írta: Katherine Lee 2019. november 11

5 dolog, amit Selena Gomez lupusz elleni harca megtanított nekünk az autoimmun betegségről

Az énekesnő beszélt az állapot lelki és fizikai mellékhatásairól.

Írta: Moira Lawler 2019. április 29

A korai kutatások azt sugallják, hogy egy rákellenes gyógyszer segíthet a lupuszban szenvedőknek

A CAR T-sejtes terápia sikeres volt bizonyos típusú rákbetegek megsegítésében. Egy nemrégiben egérmodelleken végzett tanulmány szerint ez segíthet. . .

Becky Upham 2019. március 20

10 tipp a lupusszal való együttélés javításához

Ha ne felejtse el követni ezeket a napi öngondoskodási taktikákat, az segíthet a lupusz tüneteinek jobb kezelésében és a fellángolások megelőzésében.

Írta: Chris Iliades, MD, 2015. május 19

8 dolog, amit a spondylitis ankylopoeticaban szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 vakcinákról

Nincs szükség speciális felkészülésre a COVID-19 elleni védőoltáshoz, ha spondylitis ankylopoetikában szenved.

Írta: Meryl Davids Landau 2021. április 20"

Q1. A szomszédomnál nemrégiben diagnosztizáltak folyadékot a szív körül. Mit is jelent ez? Veszélyes?

– Madeline, Florida

Számos oka van annak, hogy a folyadék felhalmozódhat a szív körül, ezt az állapotot orvosilag szívburok-effúziónak nevezik. Gyakran társul szívburokgyulladással, amely a szívburok gyulladása, egy kétrétegű membránzsák, amely körülveszi a szívet és védi azt. A perikardiális szövet egyik rétege rostos, összeköti a szívet a környező szövetekkel; a másik réteg savós, ami azt jelenti, hogy általában kis mennyiségű halványsárga folyadékot tartalmaz, amely megakadályozza a súrlódást, amikor a szív pumpál.

Mindent megtesz, hogy kezelje szívbetegségét? Tudja meg ezt interaktív ellenőrzésünkkel.

Problémák merülhetnek fel, ha valamilyen okból túl sok folyadék kezd felgyülemleni ebben a burkolatban, más néven perikardiális bélésben. Amikor ez megtörténik, a folyadék nyomást gyakorolhat a szívre, befolyásolva a vérkeringést és a szervezet oxigénellátását.

A szívburok effúziója és/vagy szívburokgyulladása nem azonos a pangásos szívelégtelenséggel, amelyet az emberek néha tévesen úgy írnak le, mint „folyadék a szív körül. ” Pangásos szívelégtelenség esetén folyadék halmozódik fel a tüdőben, ami miatt a tüdő elnehezül, és megnehezíti a légzést; szívburok effúzió vagy szívburokgyulladás esetén folyadék halmozódik fel a szív körüli bélésben.

Q2. Apám 99 éves és idén lesz 100. Pulzusa lassú, 54 és 40 között van. Több éve így van. Kijelentették, hogy bradycardiája van. Szerintetek kellene neki pacemaker az ő korában? Mik a kockázatok? Köszönöm!

– Faye, Kalifornia

Annak ellenére, hogy édesapja közel 100 éves, nincs konkrét ok, amiért ne kaphatna szívritmus-szabályozót, ha egyébként egészséges. A pacemaker életmentő eszköz lehet szívelégtelenség esetén, amely kockázatot jelent a lassú szívritmusú (bradyarritmiás) betegek számára. Mivel édesapádnál bradycardiát (percenként 60 ütésnél kevesebb nyugalmi pulzusszám) diagnosztizáltak, minden bizonnyal pacemaker-jelölt lehet, bár a leírásodból nem derül ki, hogy a pulzusa ezen a szinten volt-e egy ideig, vagy ha ez egy újabb probléma. Apja orvosa általános egészségi állapota és konkrét szívállapota alapján meg tudja határozni, hogy megfelelő lenne-e számára a pacemaker. Természetesen az is fontos lenne, hogy édesapja kardiológiai vizsgálatot végezzen, mielőtt pacemakert választana, hogy megbizonyosodjon arról, hogy szervezete képes kezelni a készülék behelyezéséhez szükséges műtétet. Általánosságban elmondható, hogy a szívritmus-szabályozó behelyezése biztonságos eljárás, de mivel édesapja közel 100 éves, további kockázatokkal jár, mint minden ilyen korú műtétnél. Ha úgy dönt, hogy beszerez egy szívritmus-szabályozót, akkor fontos, hogy édesapja keressen fel egy nagyon képzett és hozzáértő kardiológust és csapatot, akik a folyamat során figyelemmel kísérhetik egészségi állapotát.

Tudjon meg többet a Mindennapi Egészség Szívegészségügyi Központban.

Kérdésének második részére, amely arról szól, hogy a szív körüli folyadék veszélyes-e, az a mögöttes egészségügyi problémától függ. A szívburokgyulladás okai sokfélék, a fertőzéstől vagy a gyógyszerkölcsönhatástól az autoimmun állapotig, mint például a rheumatoid arthritis vagy a lupusig. A folyadék felhalmozódása sérülés után, rosszindulatú daganat vagy kemoterápia következtében fordulhat elő. Néha pedig a szív körüli folyadék olyan ok nélkül jelentkezik, amelyet meg tudnánk határozni, ez az úgynevezett idiopátiás szívburokgyulladás.